How to set up a home composter?
Kompostowanie to proces, podczas którego przetwarzamy odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, skoszona trawa, liście czy gałęzie, na naturalny nawóz zwany kompostem. Taki proces jest możliwy nie tylko w wielkich instalacjach służących do przetwarzania bioodpadów, ale również w przydomowych kompostownikach.
Kompostowanie to proces, podczas którego przetwarzamy odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, skoszona trawa, liście czy gałęzie, na naturalny nawóz zwany kompostem. Taki proces jest możliwy nie tylko w wielkich instalacjach służących do przetwarzania bioodpadów, ale również w przydomowych kompostownikach.
Cenny nawóz, zwany również „czarnym złotem ogrodników”, który w nich powstanie możemy wymieszać z ziemią i wykorzystać do sadzenia zarówno roślin ozdobnych, jak i jadalnych. Wzbogacona o składniki odżywcze gleba pozwoli na lepszy rozwój roślin.
Oto jak zbudujesz własny kompostownik. Zabierz się do pracy!
Wybór miejsca – najlepsze jest osłonięte od wiatru i częściowo zacienione miejsce, na nieutwardzonym gruncie. Warto wiedzieć, że zgodnie z prawem kompostownik do 10 m3 powinien znajdować się min. 7,5 m od granicy działki sąsiedniej oraz 15 m od domu sąsiada. W przypadku większych kompostowników – od 10 do 50 m3 – odległość od domu sąsiada powinna już wynosić min. 30 m oraz 10 m od najbliższej drogi czy chodnika.
Wybór rodzaju kompostownika:
- drewniany – możemy go kupić ale też wykonać samodzielnie,
- plastikowy – łatwy w montażu, dostępny w wielu kształtach i wielkościach,
- termiczny – posiada warstwy izolacyjne, co pozwala na utrzymanie stałej temperatury.
Zasady kompostowania – tak samemu zrobisz nawóz do ogródka
- Na dnie kompostownika układamy warstwę drenażową, czyli taką, która umożliwi przepływ powietrza. Mogą to być np. gałęzie.
- Następnie powinniśmy utworzyć warstwę chłonną, np. ubiegłoroczny kompost, ziemię ogrodową, torf czy słomę, by zatrzymać cenne składniki i nie pozwolić by zostały wymyte przez deszcz.
- Na tak przygotowane warstwy można wyrzucać odpadki, którymi naprzemiennie z ziemią czy torfem wypełniamy nasz kompostownik.
- Co około dwa miesiące warto przemieszać kompost, by lepiej się rozkładał.
- Zawartość kompostownika nie powinna być sucha, powinna być wilgotna, ale nie mokra – można pomyśleć o przykryciu kompostownika, by nie padał na niego deszcz oraz by zapobiec jego wysuszeniu (a podczas dłuższych okresów bez opadów warto go podlewać).
Warto również wiedzieć, że budowy kompostownika nie trzeba nigdzie zgłaszać. Jednak niektóre miasta i gminy obniżają opłaty za wywóz odpadów dla osób posiadających własny kompostownik. Własny naturalny nawóz, lepiej rosnące rośliny oraz oszczędność pieniędzy to dla wielu osób wystarczające zachęty, by taki domowy kompostownik założyć. Prowadzenie kompostownika to świetne rozwiązanie dla osób ceniących sobie życie w stylu slow life oraz zero waste. Mając kompostownik, nie powiększamy składowisk odpadów tak intensywnie, jak by to miało miejsce bez jego użycia – wspomagamy natomiast powrót materiałów organicznych do gleby.