O zmianach w żywieniu – czyli dlaczego i jak ograniczyć spożycie mięsa

Kto z Was pamięta, kiedy to mama, czy też babcia powtarzała „mięso zjedź, ziemniaczki zostaw”? To kultowy tekst dla wielu z nas, który dziś już… nie obowiązuje. Aktualnie wiemy, że nadmierne spożywanie mięsa może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Kto z Was pamięta, kiedy to mama, czy też babcia powtarzała „mięso zjedź, ziemniaczki zostaw”? To kultowy tekst dla wielu z nas, który dziś już… nie obowiązuje. Aktualnie wiemy, że nadmierne spożywanie mięsa może zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Zdrowa dieta, która nie jest zawiera dużej ilości mięsa, może ochronić nas przed wystąpieniem cukrzycy typu II, chorób serca, a także chorób o charakterze neurodegeneracyjnym. Warto wiedzieć, że ograniczając spożywanie mięsa, dbamy też o naszą planetę.

Co jedzenie mięsa ma wspólnego z ochroną środowiska?

Hodowla przemysłowa wiąże się z ogromnym zużyciem wody oraz emisją gazów cieplarnianych. To oznacza, że ograniczenie spożycia mięsa wpływa na:

  • ograniczenie emisji gazów cieplarnianych;
  • oszczędność wody;
  • zachowanie bioróżnorodności;
  • ochronę środowiska naturalnego przed związkami chemicznymi, które wzbogacają pasze i użyźniają ziemię uprawną.

Jak ograniczyć spożycie mięsa? 

Małymi krokami do celu, by poczuć nowe, ciekawe smaki. Okazuje się, że Twoje nastawienie ma ogromne znaczenie dla zmian żywieniowych. Dlatego zachęcamy do zastosowania trzech poniższych zasad.

  • Potraktuj to jako nową przygodę, a nawet jako wyzwanie. Bezmięsna kolacja w restauracji ze znajomymi może być pierwszym krokiem ku Twojej przygodzie. Może coś Ci wyjątkowo zasmakuje i już wtedy z radością zaczniesz gotować nowe potrawy. Kolejnym krokiem mogą być trzy dni bez mięsa, albo choćby dzień. Słuchaj swojego organizmu i baw się dobrze z nową dietą!
  • Próbuj nowych smaków. Nowe potrawy powinny Ci smakować, a ich próbowanie powinno być dla Ciebie przyjemne. Dlatego jeśli będziesz odczuwać, że dany smak nie jest dla Ciebie, nie przejmuj się – jest to jak najbardziej OK. Istnieje cała gama przypraw, które mogą przypaść Ci do gustu. Próbuj, odkrywaj, sprawdzaj. O to przecież chodzi w życiu! 
  • Daj sobie czas. Nic na teraz i nic na już. Zmiana nawyków i smaków wiąże się z czasem. Poznanie nowych produktów i przypraw nie nastąpi z dnia na dzień. Jeżeli nie czujesz się w pełni gotowy, nie odstawiaj mięsa całkowicie – rób to mądrze. Sam najlepiej wiesz, czego Twój organizm potrzebuje, wsłuchaj się niego dobrze. Nie ma nic złego w tym, że niektóre zmiany potrzebują więcej czasu. Spokój ma być twoim kumplem, wtedy na pewno się uda.

Korzyści z nowej diety z pewnością będą zauważalne. Twoje samopoczucie może zmienić się na lepsze, a Ty sam będziesz odczuwać siłę i energię do działania. Przy okazji zadbasz o swoje zdrowie, ale też zrobisz też coś dobrego dla planety.

Przeczytaj również