Learn about eco-friendly ways to fertilise your garden
Ogród to nie tylko przestrzeń, gdzie możemy odpocząć po pracy czy szkole – to także miejsce, w którym często uprawiamy własne warzywa i owoce. Aby rośliny dobrze rosły, potrzebują odpowiedniego nawożenia. W związku z rosnącą świadomością ekologiczną coraz więcej osób sięga po naturalne i przyjazne środowisku rozwiązania. Chcecie dołączyć do tego trendu?
- Udostępnij
- Udostępnij
- Udostępnij
Ogród to nie tylko przestrzeń, gdzie możemy odpocząć po pracy czy szkole – to także miejsce, w którym często uprawiamy własne warzywa i owoce. Aby rośliny dobrze rosły, potrzebują odpowiedniego nawożenia. W związku z rosnącą świadomością ekologiczną coraz więcej osób sięga po naturalne i przyjazne środowisku rozwiązania. Chcecie dołączyć do tego trendu?
Ekologiczne ogrodnictwo to sposób na hodowanie zdrowych roślin bez użycia chemii. Stosując kompost, naturalne nawozy oraz metody takie jak płodozmian i ściółkowanie, możemy stworzyć przyjazne środowisko zarówno dla roślin, jak i dla pożytecznych owadów. Uprawa ekologiczna to nie tylko sposób na smaczniejsze i zdrowsze plony, ale również krok w stronę ochrony naszej planety.
Czy jesteście gotowi na ekologiczną rewolucję w swoim ogrodzie? Dowiedzcie się więcej o naturalnych metodach uprawy i cieszcie się obfitymi plonami bez obciążania środowiska. Oto one!
- Kompost – nawóz organiczny powstający poprzez rozkład resztek organicznych, takich jak trawa, liście, obierki i resztki owoców i warzyw. Kompost możemy pozyskać w przydomowych warunkach (jeśli chcesz się dowiedzieć więcej zachęcam do zapoznania się z poradą „jak założyć domowy kompostownik”), ale możemy również sprawdzić możliwość jego zakupu w instalacjach służących do przetwarzania bioodpadów. Tę druga możliwość macie np. w Poznaniu, Warszawie, Krakowie, Gdańsku czy Łodzi, ale też w mniejszych miastach, jak np. Racibórz. Kompost zwiększa ilość naturalnej próchnicy w glebie, a także zwiększa jej zdolność do zatrzymywania w niej wilgoci.
- Obornik – to naturalny nawóz, który pochodzi z odchodów zwierząt gospodarskich, np. krów, koni czy królików. Dzięki bogactwu w azot, fosfor, potas oraz inne mikroelementy zapewnia prawidłowy wzrost roślin.
- Nawozy zielone – to rośliny, które wysiewane są, by później je przyorać. Stosując ten rodzaj nawozu, wpływamy na poprawę żyzności i struktury gleby. Najczęściej wykorzystywane w tym celu rośliny to facelia, gorczyca, łubin, lucerna i koniczyna.
- Gnojówki, wyciągi, napary z roślin – to naturalne nawozy bogate w łatwo rozpuszczalne i przyswajalne składniki, takie jak potas czy azot. Oprócz pozytywnego wpływu jako nawóz, wywary i gnojówki mogą również zwalczać, a nawet zapobiegać chorobom. Przykładami może być gnojówka z pokrzyw – wykorzystywana do walki z mszycami czy wywar ze skrzypu polnego zwalczający mączniaka.
- Biohumus – to naturalny nawóz produkowany przez dżdżownice z resztek organicznych. Jest to bardzo dobra metoda na przekazanie roślinom potrzebnych składników odżywczych, ale także kwasów próchniczych oraz pożytecznych kultur bakterii glebowych.
Stosując nawozy naturalne, dbamy nie tylko o wzrost naszych roślin, ale również podejmujemy pozytywne działania na rzecz polepszenia jakości gleby, ochrony środowiska przed chemicznymi zanieczyszczeniami, a tym samym wpływamy na ochronę naszej planety. Już dzisiaj przyłączcie się do rosnącej społeczności ekologicznych ogrodników!