Żyzna gleba – co tak naprawdę o niej wiemy?
Żyzna gleba – te dwa słowa z pewnością obiły się o uszy każdemu z nas, nawet jeżeli na co dzień nie mamy nic wspólnego z rolnictwem czy ogrodnictwem. Jednak czy na pewno wiemy, czym żyzna gleba konkretnie jest? Na to miano bez wątpienia zasługuje gleba, która zapewnia najkorzystniejsze warunki dla wzrostu roślin – ciepło, wodę, powietrze oraz niezbędne składniki pokarmowe. Warto jednak wiedzieć, że trudno jest je osiągnąć, ponieważ zależą one od wielu czynników.
- Udostępnij
- Udostępnij
- Udostępnij
Żyzna gleba – te dwa słowa z pewnością obiły się o uszy każdemu z nas, nawet jeżeli na co dzień nie mamy nic wspólnego z rolnictwem czy ogrodnictwem. Jednak czy na pewno wiemy, czym żyzna gleba konkretnie jest? Na to miano bez wątpienia zasługuje gleba, która zapewnia najkorzystniejsze warunki dla wzrostu roślin – ciepło, wodę, powietrze oraz niezbędne składniki pokarmowe. Warto jednak wiedzieć, że trudno jest je osiągnąć, ponieważ zależą one od wielu czynników.
Najważniejszymi czynnikami, mającymi wpływ na żyzność gleby są: zawartość próchnicy oraz wilgotność, temperatura i ilość powietrza zawartego w glebie.
Żyzna gleba jest więc bogata w próchnicę. Próchnica jest drugą warstwą gleby i powstaje ona z rozkładu szczątków roślin i zwierząt. To w niej zawarte są związki, bez których nie byłby możliwy rozwój roślin. Między jej grudkami znajdują się przestrzenie, w których gromadzi się woda i powietrze wykorzystywane przez organizmy glebowe oraz rośliny.
Co ciekawe, żyzności gleby nie wyraża się w liczbach, jest ona w zasadzie niemierzalna. Świadczy o niej możliwość uprawy bardziej wymagających gatunków roślin na danym terenie, wielkość oraz jakość plonów, czy też ilość wytworzonej biomasy.
W Polsce za najbardziej urodzajną glebę uznawany jest czarnoziem, który stanowi około 1 procent powierzchni kraju. Czarnoziem znajdziemy na Wyżynie Lubelskiej, Wyżynie Małopolskiej oraz Płaskowyżu Głubczyckim. Równie urodzajną glebą są czarne ziemie, które także stanowią około 1 proc. powierzchni kraju. Występują one głownie na Kujawach, ale można je również znaleźć na Nizinie Wielkopolskiej, Szczecińskiej oraz Śląskiej.
Warto jednak wspomnieć, że człowiek może przyczynić się do tego, aby gleba stała się żyzna.
Istnieje kilka sposobów, które można zastosować nawet we własnym ogródku. Otóż nawozy organiczne skutecznie poprawiają jakość gleby. Glebę można wzbogacić kompostem, obornikiem, torfem, biohumusem, gnojówką, czy też poplonem. Co ciekawe, każdy z nas może stworzyć w prosty sposób swój własny kompostownik, z którego będzie czerpał kompost do ogródka.
Urodzajna gleba, jest szczególnie ważna dla rolników, którzy co roku zbierają swoje plony. Zwłaszcza oni dbają o to, aby gleba była żyzna. Nie jest im obce zatem używanie nawozów, stosowanie płodozmianu, czy też przemyślana melioracja pola. Może być to dla wielu zaskoczeniem, ale okazuje się, że słoma jest skutecznym nawozem organicznym, przyczyniającym się do utrzymania poziomu próchnicy w glebie.
Żyzna gleba, na której rosną obfite plony, jest ważna zarówno dla posiadaczy ogródków, jak i dla rolników. Czerwona dojrzała truskawa cieszy tak samo doświadczanego plantatora, jak i mieszkańca miasta. Dlatego w obliczu zmieniających się warunków klimatycznych ważne jest, aby zadbać o jakość gleby, którą będą użytkować kolejne pokolenia.