Coś z niczego – czyli przepisy z resztek jedzenia
Zdarzyło Ci się kiedyś spojrzeć do lodówki i oprócz światła była tam tylko cebula oraz kawałek sera? Jeśli tak, to wystarczy dorzucić do tego czerstwy chleb, by w kilka minut powstały pyszne kotleciki na kolację. Nie przecieraj oczu – to naprawdę możliwe. Czasem z pozornie niczego można stworzyć coś smacznego, sycącego i zaskakująco kreatywnego.
- Udostępnij
- Udostępnij
- Udostępnij
Zdarzyło Ci się kiedyś spojrzeć do lodówki i oprócz światła była tam tylko cebula oraz kawałek sera? Jeśli tak, to wystarczy dorzucić do tego czerstwy chleb, by w kilka minut powstały pyszne kotleciki na kolację. Nie przecieraj oczu – to naprawdę możliwe. Czasem z pozornie niczego można stworzyć coś smacznego, sycącego i zaskakująco kreatywnego.
Kreatywne podejście do gotowania może okazać się sposobem na ograniczenie marnowania jedzenia. Zamiast wyrzucać pozornie niepotrzebne składniki, można potraktować je jako kulinarne wyzwanie. Czasem wystarczy odrobina pomysłowości, by resztki zamieniły się w pełnowartościowy posiłek.

Czy wiesz, że…
że aż 45 procent Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach? Najczęściej wyrzucane są owoce, warzywa, pieczywo oraz wędliny – czyli produkty, które bez problemu można ponownie wykorzystać w kuchni.
Rocznie w polskich w polskich domach marnuje się około 3 milionów ton jedzenia. To poważny problem na który mamy realny wpływ. Odrobina wyobraźni i smaku może sprawić, że ta liczba będzie z roku na rok coraz mniejsza.
Co można zrobić z resztek jedzenia?
Zamiast iść do sklepu po kolejne zakupy, zajrzyj do lodówki i pomyśl, co możesz przygotować z tego, co już masz. Nawet z czerstwego chleba i kilku prostych dodatków można przygotować pożywne danie.

Kotleciki z czerstwego pieczywa
Składniki:
- 3–4 kromki czerstwego chleba (może być również bułka);
- 1 cebula;
- kawałek żółtego sera (starty);
- 1 jajko;
- 1–2 łyżki mleka lub wody;
- zioła i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Czerstwe pieczywo namocz w mleku lub wodzie przez kilka minut, aż zmięknie.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto.
- Namoczony chleb odciśnij i przełóż do miski. Dodaj cebulę, starty ser, jajko i przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj – masa powinna być kleista, ale dająca się formować.
- Uformuj małe kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
To pierwsza inspiracja. Jednak to nie koniec przepisów z resztek jedzenia! Masz w lodówce ugotowane ziemniaki z obiadu i resztki warzyw? Zrób z nich frittatę – szybki zapiekany omlet, który niejednego zachwyca.

Frittata z ugotowanych ziemniaków i warzyw
Składniki:
- 2–3 ugotowane ziemniaki (np. z wczorajszego obiadu);
- 1/2 papryki, 1/2 cukinii lub inne warzywa z lodówki;
- 3 jajka;
- kawałek startego sera;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka.
Przygotowanie:
- Pokrój ziemniaki i warzywa w kostkę, podsmaż lekko na patelni.
- W misce roztrzep jajka, dodaj przyprawy i starty ser.
- Zalej warzywa masą jajeczną, smaż kilka minut, a potem wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika (180°C) na 5–10 minut, aż frittata się zetnie.
Jeśli jesteś fanem owoców i zastanawiasz się co zrobić z owocowymi obierkami – już odpowiadamy. Zamiast je wyrzucać, zrób z nich aromatyczny, domowy kompot.

Kompot z obierek owocowych
Składniki:
- obierki z jabłek, gruszek lub innych owoców (koło pół kilograma);
- 1–2 łyżki cukru lub miodu;
- 1 l wody;
- opcjonalnie: cynamon, goździki, skórka z cytryny.
Przygotowanie:
- Wszystkie obierki umyj i przełóż do garnka.
- Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około. 20 minut.
- Na koniec posłodź do smaku i przecedź.