Mleczko z trutnia – zapomniany produkt pszczeli o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

W świecie produktów pszczelich królują miód, propolis i mleczko pszczele. Istnieje jednak jeszcze jeden, mniej znany, a niezwykle wartościowy składnik – czyli czerw trutowy. Choć przez wiele lat pozostawało w cieniu innych wyrobów pszczelarskich, dziś wraca do łask jako naturalny suplement o szerokim działaniu prozdrowotnym. Dziś niewiele osób o nim pamięta, ale kiedyś było dobrze znane […]

W świecie produktów pszczelich królują miód, propolis i mleczko pszczele. Istnieje jednak jeszcze jeden, mniej znany, a niezwykle wartościowy składnik – czyli czerw trutowy. Choć przez wiele lat pozostawało w cieniu innych wyrobów pszczelarskich, dziś wraca do łask jako naturalny suplement o szerokim działaniu prozdrowotnym.

Dziś niewiele osób o nim pamięta, ale kiedyś było dobrze znane naszym babciom i prababciom. Mleczko trutowe, wykorzystywane w medycynie ludowej, stosowano na różne dolegliwości – od ogólnego osłabienia po problemy ze skórą. To naturalna, mleczna substancja, bogata w składniki odżywcze: lipidy, kwasy tłuszczowe, węglowodany, witaminy A, B, D i E oraz cenne minerały. Choć przez lata pozostawała w cieniu bardziej znanych produktów pszczelich, dziś na nowo zyskuje popularność.

Czy wiesz, że…

właściwości czerwia trutowego doceniano już przed wiekami? Uważano go za środek wspomagający siły witalne oraz eliksir młodości. Wykorzystywano go w różnych formach – jako pokarm, napary, okłady, a nawet maści.

Czy wiedziałeś, że właściwości czerwia trutowego doceniano już przed wiekami? Uważano go za środek wspomagający siły witalne oraz eliksir młodości. Wykorzystywano go w różnych formach – jako pokarm, napary, okłady, a nawet maści.

Jak wygląda mleczko z trutnia?

Czerw trutowy ma nieprzezroczysty, szarawy, mleczno-biały lub żółtawy kolor. Jego konsystencja jest ciągliwa, a zapach – słodkawo-kwaskowaty. Mleczko to nie jest trwałe, dlatego należy je zakonserwować w ciągu 24 godzin od zebrania. Najczęściej czerw trutowy jest mrożony, suszony lub mieszany z miodem oraz homogenizowany, dzięki czemu można go przechowywać w warunkach domowych do sześciu miesięcy.

Działanie mleczka trutowego

Ten niepozorny produkt ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wspomaga podniesienie odporności organizmu, reguluje pracę tarczycy oraz działa przeciwmiażdżycowo. Tak wszechstronne działanie wynika z bogatego składu czerwia trutowego, który jest źródłem pełnowartościowego białka oraz cennych dla człowieka aminokwasów egzogennych. Zawiera także lipidy, hormony, witaminy i biopierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ta bogata w białka i witaminy substancja pozytywnie wpływa na wiele aspektów zdrowia, między innymi na:

  • układ oddechowy – wspiera leczenie stanów zapalnych gardła, tchawicy oraz oskrzeli;
  • skórę – pomaga w regeneracji uszkodzeń takich jak rozstępy, alergie, blizny, trudno gojące się rany oraz różnego rodzaju zapalenia skóry;
  • układ nerwowy – łagodzi stres i napięcia nerwowe, znajduje zastosowanie w terapii nerwicy neurastenicznej oraz depresji;
  • układ odpornościowy – zmniejsza dolegliwości związane z migrenami oraz wspiera organizm w walce z ogólnym zmęczeniem i wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Wzmacnia naturalną odporność, chroniąc przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi;
  • zmiany nowotworowe – pomaga hamować nadmierny wzrost komórek nowotworowych;
  • metabolizm – wspiera funkcjonowanie tarczycy przy niedoczynności oraz pomaga w regulacji poziomu hormonów. Może być pomocny w leczeniu cukrzycy, dny moczanowej oraz problemów z nadwagą;
  • układ krążenia – wspomaga rekonwalescencję po zawale serca oraz w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych takich jak niedokrwistość, nadciśnienie, anemia czy miażdżyca.

Przeczytaj również