Co jeść w lipcu – sezonowe owoce i warzywa

Lato w pełni – co to oznacza? Długie spodnie zamieniliśmy na krótkie spodenki, więc warto pomyśleć o lekkiej, letniej diecie. Lipiec to idealny czas, by cieszyć się smakiem świeżych, sezonowych owoców i warzyw.

Lato w pełni – co to oznacza? Długie spodnie zamieniliśmy na krótkie spodenki, więc warto pomyśleć o lekkiej, letniej diecie. Lipiec to idealny czas, by cieszyć się smakiem świeżych, sezonowych owoców i warzyw.

Jeśli uważasz, że na Twoim talerzu brakuje kolorów – to lipiec jest idealną okazją, by to zmienić. Odcienie czerwieni, zieleni oraz żółci już za moment mogą pojawić się w Twojej diecie. Możliwe jest to dzięki owocom i warzywom, które obficie rosną w tym miesiącu. Są one nie tylko smaczne, ale też pełne witamin.

Warzywa liściowe

Niejeden odważyłby się zaśpiewać zielono mi! Kanapka z sałatą masłową brzmi smacznie, a to nie koniec warzyw liściowych, które mogą urozmaicić Twoją dietę. Lipiec to idealny moment, aby cieszyć się smakiem świeżej rukoli, natki pietruszki oraz różnorodnych sałat – zaczynając od lodowej kończąc na rzymskiej. Fani zupy szczawiowej również mają powód do radości — to właśnie teraz szczaw jest wyjątkowo świeży i pełen smaku.

Czy wiesz, że…

warzywa liściowe są prawdziwą bombą witaminową? Są one źródłem witamy A, C oraz K oraz kwasu foliowego, czy też błonnika. Dzięki czemu wspierają nasz układ odpornościowy, wspomagają trawienie oraz poprawiają kondycję skóry.

Warzywa korzeniowe i cebulowe

Surówka z młodej marchewki czy też twarożek ze szczypiorkiem prosto z ogródka to dla wielu smak dzieciństwa. Lipiec to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem świeżego czosnku, młodej pietruszki, cebuli dymki oraz poru. Te warzywa nie tylko dodają smaku potrawom, ale są również cennym źródłem wartości odżywczych.  Cebula dymka jest niskokalorycznym warzywem, a pomimo to zawiera w sobie bogactwo witamin m.in. A, C, B1 oraz B2. To cenne źródło kwasu foliowego, potasu wapnia, żelaza oraz cynku.

Pozostałe warzywa

Dla wielu idealnym letnim obiadem mogą być młode ziemniaki z jakiem sadzonym oraz mizerią. W lipcu obiad ten jest na wyciągnięcie ręki! Lipiec to czas kiedy możemy cieszyć się smakiem bobu, cukinii,  ogórka, fasolki szparagowej, pomidorów, młodych ziemniaków czy też groszku cukrowego. To lista warzyw, które są wyjątkowo smaczne, ale też i zdrowe. Przykładem czego są lubione przez wielu pomidory, które zawierają w sobie beta karoten oraz witamy z grupy B, C, E, K i PP, które regulują wszelkie procesy zachodzące w organizmie.

Sezonowe owoce

Smak wakacji możliwy jest dzięki owocom, które w lipcu są na wyciągnięcie ręki. O jakich owocach  mowa? Lipiec obfity jest w maliny, wiśnie, czereśnie, arbuzy, jagody, jeżyny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest oraz borówki. To właśnie te sezonowe owoce królują na straganach, dostarczając nie tylko wyjątkowego smaku, ale też mnóstwo witamin i antyoksydantów.

Arbuz jest idealnym tego przykładem. To źródło witamy A oraz C, węglowodanów, wapnia, fosforu, magnezu oraz potasu. Co ważne, arbuz to świetny sposób na uzupełnianie płynów w organizmie, zwłaszcza podczas letnich upałów. Jeśli nie zawsze pamiętamy o regularnym piciu wody, dobrym rozwiązaniem może być sięgnięcie po ten soczysty owoc. Składa się on w około 90% z wody, dlatego skutecznie wspomaga nawodnienie.

Przeczytaj również