Szparagi – wiosenne warzywo pełne witamin

Szparagi to prawdziwy symbol wiosny – pojawiają się w maju, a znikają z półek sklepowych oraz restauracyjnych menu już pod koniec czerwca. Jeśli jeszcze nie zdążyłeś ich spróbować w tym sezonie, to właśnie teraz jest ostatnia szansa!

Szparagi to prawdziwy symbol wiosny – pojawiają się w maju, a znikają z półek sklepowych oraz restauracyjnych menu już pod koniec czerwca. Jeśli jeszcze nie zdążyłeś ich spróbować w tym sezonie, to właśnie teraz jest ostatnia szansa!

Delikatne w smaku i bogate w witaminy – szparagi to nie tylko kulinarna przyjemność, ale też bomba witaminowa.

Krótka historia szparagów

Szparagi pochodzą ze wschodnich rejonów Basenu Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku, a historia ich uprawy sięga czasów starożytnego Rzymu. Ze względu na wymagające warunki (temperatura, gleba) i fakt, że plony zbiera się dopiero w trzecim roku uprawy, są stosunkowo drogim produktem.

Wyróżniamy aż 211 gatunków szparagów, z czego większość spotkamy w Afryce. Niektóre ich pędy mogą osiągać nawet 3 metry wysokości!

W Polsce uprawia się głównie trzy odmiany: białe, zielone i fioletowe. Największą popularnością cieszy się odmiana biała. Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe, które są uznawane za wykwintne, ze względu na trudniejszą i droższą uprawę.

Szparagi były stosowane w medycynie ludowej w Europie i Azji – tworzono z nich wywary, które były stosowane w leczeniu różnych chorób układu krążenia i nerek oraz schorzeń skórnych.

Zdrowotne właściwości szparagów

Szparagi są niskokaloryczne – w ponad 90% składają się z wody. Dzięki zawartości białka świetnie sprawdzają się w diecie osób dbających o sylwetkę.

Szparagi są dużym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Zawierają w sobie:

  • Kwas foliowy – wspiera układ krążenia,
  • Witaminy C i E – poprawiają stan włosów, paznokci i skóry,
  • Wapń i fosfor – wzmacniają kości i zęby,
  • Błonnik i potas – wspomagają pracę układu pokarmowego,
  • Beta-karoten i witamina A – wspierają zdrowie oczu.

Zawarte w szparagach witaminy A, C i E są również naturalnymi przeciwutleniaczami, które zwiększają poziom glutationu w organizmie. Substancja ta oczyszcza organizm z toksyn oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Dodatkowo, obecna w szparagach asparagina ma właściwości moczopędne oraz wspomagają pracę nerek.

Jak rozpoznać świeże szparagi?

Kupując szparagi, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ich główki powinny być zamknięte i jędrne – jest do znak świeżości. Łodygi nie mogą być zbyt twarde – można je lekko zgiąć i jeśli wydają charakterystyczny dźwięk trzasku, są świeże. Znanym sposobem jest również pocieranie dwóch łodyg o siebie. Jeśli szparagi są świeże, powinny wydać delikatny, skrzypiący dźwięk. Zielone szparagi powinny mieć żywy, intensywny kolor, bez żółtych przebarwień.

Jak długo gotować szparagi?

Wszystkie części szparagów są jadalne, ale aby zachować ich wartości odżywcze, nie należy gotować ich zbyt długo. Zielone szparagi powinny być gotowane maksymalnie 3 minuty, a białe krócej niż 15 minut.

Zalecanym sposobem jest gotowanie szparagów na parze. Nie należy trzymać ich zbyt długo w lodówce – najlepiej spożyć je w ciągu 2-3 dni od zakupu. Można je obrać, ale nie jest to konieczne i zależy od indywidualnych preferencji.

Sposoby przyrządzania szparagów

Szparagi to bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów – można je gotować, grillować, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Świetnie komponują się z różnymi dodatkami – na przykład jajkami, masłem, serem, szynką, makaronem. Sprawdzą się jako składnik wielu dań – zarówno lekkich śniadań, obiadów jak i wykwintnych kolacji.

Przeczytaj również